null Povedený start exkurzí v Českém lese

AOPK ČR, Správa CHKO Český les

Povedený start exkurzí v Českém lese

19. 5. 2022

Druhý květnový víkend v Českém lese proběhl ve znamení akcí pro veřejnost.

12.5.2022

 

Druhý květnový víkend v Českém lese proběhl ve znamení akcí pro veřejnost. V sobotu mohli lidé přivítat jaro a ptačí zpěv v Tachově, v neděli měli pro změnu příležitost poznat jedlé jarní houby v okolí zaniklých vsí Waldorf a Ruštejn.

V sobotu 7. května v Tachově návštěvníky akce Vítání ptačího zpěvu provedla zooložka AOPK ČR, RP SCHKO Český les Milena Prokopová Knížecí alejí. „Mohli si vyzkoušet pozorování ptáků stativovým dalekohledem a seznámit se s hlasy běžných městských druhů, jako je pěnice černohlavá, pěnice pokřovní a sýkora koňadra. O akční podívanou se návštěvníkům postaral pár drozdů kvíčal, který za halasného povyku odháněl od svého hnízda sojku obecnou,“ Popisuje Milena Prokopová.

Z Knížecí aleje pokračovala trasa vycházky do zahrad Muzea Českého lesa, kde na návštěvníky čekal muzejní zoolog Martin Liška s občerstvením, doprovodným programem pro malé účastníky a ukázkou odchytu ptáků do sítě. V síti skončil rehek zahradní. Odchyt ukončil procházející čáp bílý, pro kterého síť, posléze bohatší o několik výrazně větších děr, představovala pramalou překážku při sběru materiálu na své hnízdo. Sobotního programu se zúčastnilo 26 návštěvníků.

V neděli 8. května se v místě zaniklého Waldorfu sešlo 50 návštěvníků, které mykolog Luboš Zelený za asistence inkognito skupiny mykologů České mykologické společnosti a Mykologického klubu Plzeň. “Hned na prvních metrech se účastníci seznámili s typicky jarními, jedlými, ba co víc - chutnými druhy jako je kačenka česká, statnými smrži z okruhu smrže obecného a v hrabance skoro neviditelným smržem šedočeným. Na rozkládajících se smrkových pařezech byla k vidění jedlá destice chřapáčová, a po různu bylo možné spatřit svazky opeňky měnlivé - další chuťově ceněné jarní houby“, popisuje Zuzana Blažková. Došlo i na houby jedovaté. Některé druhy od sebe na pohled nerozeznají aní odborníci a proto zapojují chuťové pohárky. Houbu ochutnají a ihned vyplivnou. „Třeba jedlá třepenitka maková se za syrova vyznačuje nasládlou oříškovou chutí, podobná jedovatá třepenitka svazčitá je odporně pálivá. To ovšem běžným houbařům samozřejmě nedoporučujeme u všech druhů hub, toxiny některých druhů – například barevných hřibů, jako je hřib satan – se skrze sliny  dostanou do zažívacího prakticky okamžitě,“ doplnili výklad mykologové Luboš Zelený a Oldřich Jindřich.

Sečteno podtrženo, začátek květnových exkurzí pro veřejnost v CHKO Český les se vydařil ve všech směrech - účastí, krásným počasím i zajímavými pozorováními.

M_Liska ukazuje samce rehka zahradniho foto M Prokopova
mykologicka exkurze foto Zuzana Blazkova
mykologicka exkurze foto Zuzana Blazkova